perjantai 6. marraskuuta 2015

Kunnontanssia?

Erään kerran eräässä ohjausryhmässä yksi osallistuja toivoi, että tanssituokioissa tehtäisiin "kunnon tanssia". Pohdimme yhdessä, mitä tuo kunnon tanssi voisi tarkoittaa. On totta, että joka sukupolvella on omat suositut tanssimuotonsa. Myös tanssin käsite on hyvin moninainen ja voimme jaotella esimerkiksi taidetanssin ja sosiaaliset tanssit omiksi ryhmikseen. Meillä tanssitaiteilijoilla tausta on vahvasti esittävässä taidetanssissa, joten näitä osaamisalueita olemme käyttäneet ikäihmisten projektissakin. Välillä olemme kuitenkin harjoitelleet esimerkiksi seuratanssi- tai kansantanssiaskeleitakin.

Mitä on tanssi?
Tämän kysymyksen äärelle pysähdyimme erään ryhmän kanssa miellekartan muodossa. Kirjoitimme keskelle paperia sanan "tanssi" ja sanaan liittyen sai jokainen kertoa omia mielleyhtymiään, joita kirjoitimme tanssi-sanan ympärille.

Kunto, taide ja vuorovaikutus
Kunnontanssista tulee mieleen myös kunto. Kunnon ylläpitäminen ja jopa kohottaminen onkin yksi tanssituokioiden tavoitteista. Tanssituokioilla on kuitenkin myös muita tavoitteita. Olemme ottaneet vahvasti yhdeksi osa-alueeksi ilmaisun ja eläytymisen merkityksen tanssissa. Mielestämme on merkityksellistä pyrkiä eläytymään erilaisiin tilanteisiin ja hahmoihin taidekokemuksen kautta. Myös osallistujien ryhmäytyminen on ollut yksi merkittävistä tavoitteista. Päiväkeskusryhmät toimivat muutenkin tiiviisti yhtenä ryhmänä, joten olemme kokeneet tärkeänä vuorovaikutteisuuden korostamisen heidän parissaan. Talon asukkaat puolestaan asuvat samassa talossa, joten eri tilanteissa olemme halunneet mahdollistaa vuorovaikutuksen asukkaiden kesken.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti