tiistai 20. lokakuuta 2015

Ohjaustuokioiden tuntirakenteesta

Kaukaharjussa meillä on viikon aikana useita ohjattuja tanssituokioita eri ryhmien kanssa. Ohjattujen tuokioiden sisällöt vaihtelevat viikoittain, mutta tietyt asiat myös pysyvät samoina tai kehittyvät ja muuntuvat viikkojen kuluessa. Avaamme seuraavassa hieman tanssituokioiden rakennetta:

Nimikierros ja henkistä virittäytymistä
Aina tuokioiden alussa katsomme, ketkä ovat tänään paikalla. Saatamme kysyä nimet tai jokainen saa esitellä itsensä. Nimien läpikäymisellä on muukin tarkoitus kuin pelkkä osallistujamäärän arkistointi. Haluamme opetella toistemme nimiä sekä kutsumaan toisiamme nimeltä. Näin vahvistamme ryhmäytymistä ja ryhmän dynaamista toimintaa.

Lämmittely
Kehollisen virittäytymisen vaiheessa voimme esimerkikis tehdä erilaisia lämmittelyliikkeitä piirissä ohjaajien johdolla tai osallistujat voivat myös vuorollaan näyttää liikkeitä, joita toiset toistavat.

Erilaisia liikeharjoitteita
Tähän mennessä olemme tehneet erilaisia harjoituksia piirimuodostelmassa. Olemme esimerkiksi tehneet "Stop and go" -tanssin, jossa musiikin soidessa liikutetaan eri kehon osia ja musiikin loppuessa jäädään patsaaksi paikalleen. Olemme myös "heittäneet liikettä" piirimuodostelmassa siksakkina niin, että yksi ihminen tekee oman liikkeen ja heittää liikkeen piirissä toiselle ihmiselle, joka taas muokkaa liikkeen omakseen ja heittää käsimerkillä vuoron seuraavalle. Muutamilla kerroilla olemme myös harjoitelleet erilaisia rytmejä musiikin tahdissa.

Ilmaisuharjoituksia
Projektin aikana olemme valmistaneet ja koristelleet erilaisia naamioita sekä muita asusteita ja rekvisiittaa. Näitä olemme käyttäneet ohjatuissa tuokioissa esimerkiksi niin, että olemme keksineet hahmoillemme nimet sekä omat liikkeet.

Lopetus
Viimeisinä asioina pyrimme tekemään yleensä jotain sellaista, joka kokoaa tunnin sekä rauhoittaa kehon ja mielen. Olemme tehneet esimerkiksi silmät suljettuina erilaisia mielikuvamatkoja rauhallisen musiikin soidessa taustalla. Olemme myös esittäneet pantomiimia toisillemme, jossa jokainen on saanut esittää ammattinsa, harrastuksensa tai jotain muuta toimintaa ja toiset ovat arvanneet, mistä on kyse.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti