perjantai 2. lokakuuta 2015

Taidekahvila; kohtaamisia ja kohtauksia

Perjantaisin teemme taiteellista työtä "Taidekahvilassa" Kaukaharjussa. Tänä aamuna jalkauduimme Kaukaharjun käytäville ja yhteisiin tiloihin tekemään erilaisia improvisaatio harjoituksia. Sokkeloiseksi kuvailtava Kaukaharjun rakennus tuo tilankäytöllisesti omat haasteensa avointa työskentelyä ajatellen, mutta tilat tarjoavat myös mahdollisuuden kokeilla tilasidonnaista ja -sitoutumatonta työskentelyä.

Haluamme hyödyntää tilojen erilaisuutta tanssissamme ja tehdä erilaisia ratkaisuja liikkeellisesti ja taidesisältöisesti kunkin tilan tarjoamien mahdollisuuksien mukaan. Hahmotyöskentely luo kuitenkin raamit kokonaisuudelle, ja tilalliset tehtävänannot vievät kokonaisuutta eteenpäin.

Tänään vuorovaikutus talon asukkaiden, työntekijöiden ja asiakkaiden kanssa syntyi kohtaamisina käytävä-improvisaation aikana. Syntyi ihmettelyä, myös ihastusta, murunen vihastustakin.  Ilmapiiri oli kuitenkin hyväksyvä, ohikulkevat asukkaat saattoivat jäädä hetkeksi ihmettelemään, tai kulkea ohitse katsellen, tarkkaillen. Pohdin tänään liikkeen energiaa. Tanssin tuomaa energistä energiaa vastapainona Kaukaharjussa vallitsevaan tietynlaiseen hitauden, rauhallisuuden, jopa pysähtyneisyyden(?) kulttuuriin. Pohdin kohtaamista ja rinnakkaiseloa kohdaten ja kohtaamatta. Uskallus, vuorovaikutus, kunnioitus.

Iltapäivän taiteilijakahvila alkaa herättämään kiinnostusta, tuntumaan jo vähän tutummalta. On ihmisiä, jotka osaavat jo odottaa näkevänsä meidän työskentelyä. Vuorovaikutustakin on. Ensi viikolla toivomme saavamme myös taiteilijavierailulle ilmoittautuneita. Taiteilijavierailu tarkoittaa, että meidät voi kutsua luokseen tai varata ajan taiteilijatapaamiseen. Vierailemme silloin heidän luonaan, tai he tulevat päiväkeskushuoneeseen tapaamaan meitä. Taiteilijatapaamisen lähtökohtana on luoda hetkessä taidekohtaaminen, joka voi olla yhdessä ideoitu esitys, laulua, runoutta, myös keskustelua taiteesta, tai jokin muu spontaani tapaus.

Työskentelymme on herättänyt keskustelua asukkaiden ja asiakkaiden keskuudessa siitä onko se, mitä me teemme (taidetanssi/nykytanssi), tanssia alkuunsakaan. Joukossa on myös niitä, jotka ovat vastanneet ihmetykseen, hieman itsekin ihmetellen, että "Se on sitä nykytanssia". Eräälle ryhmälle yritimme määritellä nykytanssia, ja se vaatiikin hetken miettimistä. Tulin siihen tulokseen, että nykytanssi sen liikkeellisyyttä sen enempää määrittelemättä on eräänlainen mielentila. Ja mitä se mielentila käsittää? Sitä pohdin toisella kertaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti